Macbeth Shakespeare Model 2.9 zelfvernietiging fort 8 hoboken antwerpen toneel theater wandelvoorstelling

Recensie: Macbeth model 2.9 – kroniek van een voorspelde zelfvernietiging.

Er zit een beest in elk van ons!

Hoi allemaal

Vandaag wil ik jullie laten meegenieten van een wandel-theatervoorstelling die ik dit weekend heb gezien: Macbeth model 2.9 – Kroniek van een voorspelde zelfvernietiging.

Het verhaal:

Geïnspireerd door Shakespeare en 100 jaar mensheid vertelt Macbeth – model 2.9 het verhaal van de generaal die te horen krijgt dat hij heerser zal worden. Verteerd door ambitieuze gedachten en aangezet door zijn vrouw doodt hij Duncan voor diens troon. Overmand door angst en groeiende waanzin, doodt hij nog meer om zichzelf te beschermen tegen ontmaskering. Een bloedbad dat langzaamaan leidt tot krankzinnigheid en ten slotte, de dood. Want er zit een beest in elk van ons.

Mijn mening:

Het concept van een wandel-theatervoorstelling sprak me erg aan. 35078222_2092431020828050_907266520785092608_nOndanks het feit dat ik regelmatig naar theater of musicals ga had ik daar nog niet van gehoord. De bedoeling is dat je tussen scènes door naar de volgende locatie gaat, je verplaatst dus mee met de acteurs en de situatie. Op deze manier voel je je meer dan een bezoeker, het lijkt alsof je deel bent van deze wereld.

De locatie is echt prachtig. Het oude fort geeft meteen de juiste sfeer mee. Je waant je in tijden van koningen en koninginnen, huurmoordenaars en heksen. Heerlijk!

Een groot deel van de cast heb ik al eerder gezien (ik vertel je onder mijn mening meer over hen), het was dan ook fijn om hen eens in een (totaal) andere rol te zien.

35265667_2092430854161400_2083709735911030784_nJe ziet dat de cast ongelooflijk goed op elkaar zijn ingespeeld. De heksen wisselen elkaar af in het spreken alsof ze samen denken en dit al jaren doen. Dit helpt enorm om de scènes nog sterker te maken.

Het verhaal wordt erg duidelijk gebracht met teksten die je op momenten echt kippenvel bezorgen. De tekstschrijver is er ook in geslaagd om personages tot leven te brengen (zoals Fleance) die je niet ziet of hoort, erg knap.

De acteerprestaties zelf zijn ook echt goed. Je gelooft ieder personage. 35143987_2092431507494668_7994478011095187456_nOok heeft iedere acteur/actrice een moment waarop je enkel naar hem/haar kijkt. Ze slagen er allemaal in om dat te doen en zo te houden.

Een bijzonder goed gevonden detail zijn de handschoenen. Ik ga daar niet meer over vertellen voor de mensen die nog willen gaan kijken 😉

Muziekkeuze is altijd erg belangrijk, het kan een scène of zelfs een heel stuk sterker maken of verzwakken. In deze voorstelling is de muziek enorm goed gekozen, het draagt bij aan de hele sfeer en maakt het allemaal nog veel sterker.

Voor mijn part mag deze voorstelling een vaste waarde in het fort worden. Op die manier zou je kunnen kiezen tussen de “gewone” gegidste wandeling of deze voorstelling. Ook voor scholen zou dit interessant zijn. De jongeren kunnen op die manier kennismaken met Macbeth zonder een moeilijke tekst te lezen of gewoon te luisteren. Ik ben altijd pro interactiviteit 😉

De cast speelt per dag twee keer, een middag- en een avondvoorstelling. Tijdens de avondvoorstelling heb je extra sfeer omwille van de verlichting. Daarom gaan wij het laatste weekend nog eens terug om het met deze extra sfeer te kunnen bekijken.

Locatie:

Fort 8 – Schansstraat,  Hoboken

Tickets:

Tickets voor deze unieke voorstelling van ‘Vlaams Fruit’ en ‘LUDVIG theatercollectief’ kan je hier kopen.

Tekst:                                                                                  Regie:

Tom De Beckker                                                               Catrien Hermans

Cast:

Maja Van Honsté, Tine Truwant, Tine Priem, Brent Pannier, Robin David, Wim Peters, Ludo De Wit, Ken Verdoodt, Annelies Boel & Tom De Beckker

Zag jij al eens een voorstelling waar je van onder de indruk was? Waar heb je die gezien? En waarover ging die?

One comment