Recensie: Afgesloten – Natasza Tardio

Afgesloten Natasza Tardio Kluitman

Hoi allemaal

Vandaag een recensie van ‘Afgesloten’, een boek dat ik kan lezen dankzij uitgeverij Kluitman.

Niets lijkt een geweldige week op Texel in de weg te staan wanneer Dana en de andere derdeklassers uitgelaten in de bus stappen. Tot het onwaarschijnlijke gebeurt. Als ze door een tunnel rijden, vindt er een enorme explosie plaats. Dana raakt samen met Mirko afgesloten van de rest. Wat is er gebeurd? Een ongeluk? Een aanslag? En kunnen ze samen een uitweg vinden voor de tunnel compleet instort? Afgesloten is het verhaal van twee jongeren die tijdens een extreme situatie elkaars leven voor altijd veranderen.

Als je naar de cover kijkt is alles meteen duidelijk. Je ziet twee jongeren, een tunnel en een explosie. De cover is dus een mooie aanvulling op de achterflap. De achterflap spreekt me meteen aan. Extreme situaties kunnen het beste maar ook het slechtste in mensen naar boven brengen dus ik ben erg benieuwd om te zien welke kant Natasza haar personages op zal laten gaan.

Het boek is niet zo dik dus ik vraag me af hoe uitgebreid het verhaal zal zijn.

Ik heb zelf nog nooit iets gelezen van Natasza maar ik heb wel al veel over haar gehoord, benieuwd of ze mijn verwachtingen zal waarmaken.

‘Afgesloten’ gaat over Dana, een meisje dat alles in haar leven lijkt te hebben, en Mirko, een jongen die niets lijkt te hebben in zijn leven. Dana is geschreven vanuit het ik-perspectief, Mirko is geschreven vanuit het hij-perspectief. Persoonlijk lees ik liever vanuit een ik-perspectief, dat maakt het voor mij gemakkelijker om mij te binden aan het personage. Vanuit Natasza’s schrijfstijl begrijp ik die keuze wel. Als ik het boek goed begrepen heb dan is het ook haar bedoeling dat je je minder bindt aan Mirko.

Het verhaal leest vlot. Heden en verleden wisselen regelmatig af bij beide personages. Om een nog betere band met de personages te krijgen had het voor mij trager mogen gaan, het boek had gerust nog wat langer mogen zijn. Ik vermoed echter wel dat dit een bewuste keuze geweest is van Natasza omdat ze er wel in slaagt om de personages levendig te beschrijven. De hoofdpersonages zijn misschien wat cliché (het succes & de mislukking van de school) maar voor de rest vind ik ze toch erg menselijk aanvoelen. Een cliché bestaat ook alleen maar omdat het werkt.

Het einde is iets speciaals. Het is een einde dat ik niet had verwacht en tegelijkertijd wel. Ik was vooral verrast dat het boek daar stopt. Het is een best wel abrupt einde. Als ik dan ga lezen over Natasza dan blijkt dat net een kenmerk van haar te zijn dus ja, dan is dit boek geslaagd lijkt mij.

Ik ga in de toekomst zeker nog boeken van Natasza lezen.

‘Afgesloten’ is een aanrader als je een vlot boek wilt lezen of als je niet houdt van dikke boeken.

Tot snel

Liefs,

handtekening Sam Donoghue

x

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: