Bespreking: (on)volmaakt – Luigi Ballerini

Hoi hoi

In deze post bespreekt Jolien het boek (on)volmaakt van Luigi Ballerini.

Ook deze bespreking werd oorspronkelijk voor school geschreven.

Ik heb het boek (on)volmaakt gelezen van Luigi Ballerini. Ik had dit boek gekozen omdat de kaft mij al aansprak en de korte inhoud ook. Dit boek gaat over een oprichting die de volmaakte mens heeft gecreëerd. Je hebt ook de onvolmaakte mensen en de groep ertussen zijn de oplichters, de mensen die doen alsof ze volmaakt zijn. Het verhaal gaat over jongeren die aan een grote talentenshow meedoen. Dit is een ritueel dat ieder jaar wordt gedaan. De kinderen heten superieuren. Deze zijn gekozen door hun fiche die ze bezitten, hier staan hun kwaliteiten op. De kinderen worden in teams gezet per drie. In dit verhaal volg je team vijf. Dit zijn: Hera V(olmaakt), Adon V en Maat V. Samen moeten ze zich bewijzen in een strijd om die eerste plaats. Wanneer de teams allemaal uitgespeeld zijn in de finale volgt er nog een superfinale. Hierin moeten de drie laatste van het overgebleven team tegen elkaar strijden.

Ik vond het boek heel makkelijk om te lezen omdat de schrijver gebruik maakt van de alwetende hij-verteller. Hierdoor weet je soms kleine extraatjes die het verhaal interessanter maakt. Je begrijpt ook veel van de gevoelens van de personages. Zo heb je bijvoorbeeld in het begin van het verhaal dat ze terugblikken naar momenten in de jongeren hun leven. Dit zou heel raar zijn moesten ze dat zelf gedacht hebben. Het effect van de verteller is hier dus van heel groot belang. Hoewel je soms extraatjes krijgt wordt er toch ook nog veel achtergehouden zodat de spanning blijft. De verteller neemt je mee op een echt avontuur. Dus door deze actie wisselt hij soms naar de personele hij-verteller.

In dit verhaal zijn er drie hoofdpersonages. Als eerste heb je Hera V zij is het enige vrouwelijke hoofdpersonage. Zij speelt een rol als personage. Ze speel dat ze een ijskoningin is maar dat is ze absoluut niet. Want voordat de wedstrijd begon stond zij op het punt om zelfmoord te plegen. Ze houdt dus echt een schild voor zichzelf zodat je niet ziet hoe kwetsbaar ze eigenlijk is. Naarmate de competitie vordert breekt haar schild en laat ze haar ware zelf veel meer zien. Het tweede hoofdpersonage is Maat V. Hij wordt onderdrukt door zijn vader. Hij wilt zijn vader gewoon trots maken, hij leeft voor zijn vader. Hij is ook een verborgen muziektalent wat normaal niet kan. Je kan alleen maar uitblinken in wat op je fiche staat. Maat is een jongen die over zich heen laat lopen maar assertiever wordt naarmate het verhaal vordert. Dan heb je nog Adon V hij is eigenlijk het ultieme hoofdpersonage. Van hem krijg je de meeste informatie en gedachten. Hij is oorspronkelijk een onvolmaakte maar ze hebben van hem een volmaakte gemaakt en wat voor één, hij doet zelfs mee aan de grote talentenshow voor jongeren die het perfectst zijn.

De tijd vind ik een zeer belangrijk aspect. Dit maakt de schrijver ook duidelijk. Tussen iedere dag in het verhaal heb je een zwarte pagina die je vertelt welke dag het precies is. En elk hoofdstuk heeft de tijd erboven staan. Zo benadrukt de schrijver dat de tijd een belangrijk gegeven is. De ruimte in het verhaal zelf is ook belangrijk. Zo heb je bijvoorbeeld een sneeuwdal waar ze vast komen te zitten tijdens een van de opdrachten. Maar ook heb je in het begin van het verhaal dat je op het station een duidelijk verschil krijgt tussen de volmaakten en de onvolmaakten, er zit letterlijk een glas tussen de twee zones.

Het verhaal wordt helemaal chronologisch verteld waardoor je helemaal meeleeft met het verhaal. Het lijkt alsof je er zelf aan deelneemt. Het enige wat niet chronologisch is zijn de herinneringen van de jongeren. Er is een verschil tussen de vertelde tijd en de verteltijd. Dit is dat je door de uren in het boek dezelfde verwarring en “gehaastheid” krijgt als de jongeren. Er komt heel veel spanning in het verhaal omdat de auteur voor jou dingen achter houdt en tijd aangeeft hoelang je nog moet wachten voordat de proeven beginnen. Soms lijkt het ook tijdens het lezen dat er een vertraging opzit zodat je nog langer moet wachten. Het tempo van het verhaal ligt hoog omdat het goed geplant is. De maker in het verhaal wilt alles op de minuut juist hebben waardoor je zelf ook sneller gaat lezen omdat je niet te laat wilt zijn. Dit vind ik een heel leuk gegeven in het verhaal.

Ik vond het een heel interessant boek om te lezen omdat zo’n thema’s met de mensheid in groepen delen me wel aanspreken. Het was dus zeker de moeite waard om het gelezen te hebben. Het geeft je ook weer een andere kijk op je eigen samenleven. Ik vind het leuk als boeken je erna doen nadenken over dingen en je blik op andere dingen zo kunnen beïnvloeden. Ik zou het boek ook zeker aanraden aan anderen. Ook omdat het heel makkelijk te lezen is omdat de schrijver een heel leuke manier van schrijven heeft.

Heb jij al iets van Luigi Ballerini gelezen? Zou je dit boek willen lezen?

Liefs, Jolien.

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: