Interview: Nienke Pool

Hoi allemaal

Zoals beloofd krijgen jullie dus een extra post 🙂

Vandaag laat ik jullie een interview uit de “oude doos” zien. Het interview verscheen al eerder op mijn facebookpagina: Young Adult België. Met toestemming van Nienke Pool plaats ik het nu ook hier.

Dank je wel dat ik je mag interviewen voor YA België en nu dus ook voor mijn blog.

Je hebt al heel wat ervaring. Ik wil je daar graag wat vragen over stellen als dat goed is.

Nienke PoolHoe is het voor jou allemaal begonnen?

Een aantal jaren geleden viel ik op veel te hoge hakken op mijn snufferd. Mijn knie kon daar niet goed tegen en ik zat wekenlang met mijn knie omhoog voordat ze vonden wat er mis was. In die tijd kwamen er verhalen in mijn hoofd omhoog en ik besloot ze op te schrijven.

Waar heb je de inspiratie voor ‘Falco en de gestolen stympha’s vandaan gehaald?

Ik ben historica en Falco is gebasseerd op een van de werken van Heracles. Ik heb de minstbekende gekozen zodat niemand ooit zou zeggen dat ik een ander boek had nagedaan of zo. En het zijn natuurlijk hele leuke vogels die Stympha’s. Het zijn moordvogels dus uiterst geschikt voor een avonturenboek.

Je hebt ook al eerdere dingen geschreven, wat juist?

De Stympha verhalen zijn mijn eerste schrijfsels. Het allereerste verhaal van me dat ooit in het openbaar te lezen was gaat over deze moordvogels. Ze hielpen Koning Willem Alexander met het regeren van zijn land.

Zijn er liedjes die je helpen om in de schrijversmood te komen?

Ed Sheeran met I see fire. Die heb ik met de herschrijf van Falco honderden keren gedraaid.

Wie is jouw lievelingspersonage uit je eigen schrijfsels?

Dat ben ik zelf. In mijn laatst gepubliceerde verhaal schrijf ik over een vrouw van bijna 50. Het is een heel zwartgallig verhaal. Heerlijk.

Wat was het moeilijkste deel om te schrijven?

Als een verhaal op ¾ is moet je toewerken naar het einde. Het gevaar is dat je dan je tempo dusdanig gaat versnellen dat je uit de bocht vliegt; of er klopt iets niet en dan ga je iets van buitenaf inbrengen in je verhaal. Dat zijn de 2 meest gemaakte fouten van debutanten.

Falco en de gestolen stympha's Nienke PoolHeb je al een leuke reactie gekregen op ‘Falco en de gestolen stympha’s’? Of een speciale reactie die je nooit meer gaat vergeten?

In het begin dat het boek uit kwam vond ik het heel spannend. Toen de Hebbanrecensie kwam met 4 sterren en de Biblion met alleen maar lovende woorden wist ik dat het goed was.

Hoe is de samenwerking tussen jou en je uitgever, Godijn? Gaat dat zoals je graag wilt?

Elly en ik zijn ondertussen vriendinnen geworden dus, ja, dat zit wel goed. En dat is natuurlijk altijd afwachten. Ik wist niets van uitgeversland en zij was de eerste uitgever die het las. En ze zei ja. Dan ben je zo blij dat je niet meer kritisch nadenkt. Dat kan net zo goed fout gaan als goed. Maar ik heb geluk want het gaat meer dan goed. Het gaat perfect. Ze is heel actief voor haar schrijvers en wil samen met haar auteurs van alles uitproberen. We pionieren samen. Ondertussen doe ik voor haar de promotie online.

Ben je bezig aan een volgend boek, een volgend schrijfsel?

Ach, ik ben altijd bezig. Maar op dit moment ben ik heel druk bezig met mijn nieuwe Facebookgroep Kinderboeken. Na Falco is er nog een boek uitgekomen van mij. Bij Droomvallei. Samen met Ingrid van der Knaap maakte ik het kinderboek Yin & Yang. En vorige week kwamen er twee bundels uit met verhalen van mij erin.

Je hebt ook een facebookgroep, eentje voor kinderboeken. Hoe gaat dat?

Ja die Facebookgroep. Dat gaat iets te goed, haha. We krijgen 13 duizend pm berichten en daarnaast nog honderden berichten via Messenger per week en ik verstuur ongeveer 100 mails per week naar uitgevers en auteurs en andere partijen die ons kunnen helpen of interessant zijn voor de leden. Echt veel te druk, maar ook ontzettend leuk om te doen.

Uiteraard wil ik nog andere dingen vragen.

Wanneer wist je voor jezelf dat je schrijfster wilde worden?

Ik was altijd een lezer en geen schrijver dus ik wilde het pas echt toen ik met die kapotte knie zat. En toen wilde ik meteen Hella Haase worden.

Heb je een favoriete auteur of een lievelingsboek?

Hella Haase omdat ze soms minder sympathieke hoofdpersonages heeft. Dat vind ik leuk om te lezen. Maar ik lees graag thrillers, fantasy en ook YA boeken.

Als je mocht kiezen, welk personage zou je dan in het echte leven willen zijn?

Niemand, ik zou niets willen veranderen aan mijn leven. Stel dat ik terug zou komen zonder mijn kinderen?

Schrijf jij wanneer je er zin in hebt of hou jij je aan een vast schema?

Soms werk ik heel gedisciplineerd en soms doe ik niets en verzin van alles om niet te schrijven. En met al die mails is dat niet zo moeilijk.

Is er een speciaal plekje waar jij het liefste schrijft?

Ik heb een computer en daar schrijf ik.

Heel wat (beginnende) auteurs schreeuwen op sociale media dat het moeilijk is om een goed uitgever te vinden. Heb je tips voor hen?

Ja hoor. Sebes en Bisseling hebben er een goed boek over geschreven. Lees het en je weet het. Maar in mijn eigen woorden klinkt het zo: Je ziet 100 appels liggen. Welke kies je? Er vallen er meteen 50 af waar een plekje aan zit. Dan nog eens 30 omdat ze niet van jou favoriete smaak zijn en ga zo maar door. Er blijft er een over en die kies je. Nu kan de appel er niet veel aan doen hoe hij eruit ziet, maar jij kunt wel zorgen dat je manuscript er zo uit ziet dat het heel goed is. Veel debutanten zijn te snel tevreden over hun eigen werk. En dan barst het nog van de spelfouten; stijlfouten; beginnersfouten; zwabbert de rode lijn alle kanten; zijn de personages niet strak; is het veel te lang etc etc. Het ligt echt niet alleen aan de smaak van de uitgever of je boek goed is. Zorg voor proeflezers of betaal een redacteur om naar (een deel van) je verhaal te kijken. Zorg dat je het beste van jezelf inlevert en doe daar nog een schep bovenop.

 Stel dat je morgen op een onbewoond eiland zou terechtkomen. Wat zou je echt niet kunnen missen?

wifi

Als laatste nog een paar vraagjes van de YA België leden.

Als je mocht kiezen, welk personage uit je boek zou je dan zijn?

Echt geen een en ik heb duizenden boeken gelezen. Ik zou wel mee willen reizen met sommige boeken, maar ja dat doe ik al als ik ze lees.

Wat is de toekomst van verhalen na het einde van jouw ‘Falco en de gestolen stympha’s’?

Yin en Yang, Onder de rook van duizend zielen (met Mike Jansen) en Zie je, ik hou van je.

 

Nienke zit dus nog vol met ideeën. Dank je wel Nienke voor dit mooie interview.

Ook enorm bedankt voor het exemplaar van ‘Falco en de gestolen Stympha’s’  dat YABelgië mag weggeven 😊

Nog veel succes met alles wat je nog gaat en wilt doen.

 

Wat vonden jullie van dit interview? Willen jullie er graag nog vaker zien?

Tot snel

Liefs,

Handtekening

x

 

 

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: