Pennen met Mosterd – Leonardo Pisano

Hoi allemaal

Vandaag een speciale post :). De allereerste gastblog op Samsbibliotheek.

Pennen met mosterd ambilicious leonardo pisanoTer gelegenheid van de dialoogschrijfwedstrijd Pennen met Mosterd die uitgeverij Ambilicious organiseert in samenwerking met Leonardo Pisano bespreekt Leonardo als gastblogger de meest voorkomende kritiekpunten en tekortkomingen, en tips en trucs om die te verhelpen in een serie van acht blogs. De blogs verschijnen bij toerbeurt op een andere schrijverssite. De vorige blog met als titel De dialoog stuwt het verhaal niet vooruit verscheen op de website van boekenrecensente Mieke Wijnants. Hier volgt de zesde blog uit de serie.

De personages zijn te lang van stof

Een van de eenvoudigste testen om na te gaan of dialogen compact en to-the-point zijn is een visuele beoordeling van pagina’s die dialogen bevatten. Check de rechter marge. Als je een onregelmatig, rafelig patroon hebt is het goed. Zo niet, dan kan dat erop wijzen dat je personages te omslachtig zijn. Een tweede snelle test is na te gaan of je dialogen lekker in het gehoor liggen, goed uit te spreken zijn en met je ademhaling overeenstemmen.

Suggesties hoe je je dialogen compacter kunt maken:

  • Check in het geval van een langdradige dialoog of ten minste een van de personages een duidelijk doel voor ogen heeft. Hij of zij zal dan niet snel de neiging hebben af te drijven en maar door te blaten.
  • Verwijder de meeste beleefde inleidingen. Niet allemaal, want de dialoog moet nog wel natuurlijk klinken.
  • Verwijder troetelwoorden die afzwakken (even, gewoon, doorgaans, wat, enigszins, tamelijk, etc.) of versterken (erg, heel, zeer, veel).
  • Lees de dialogen hardop voor in je gewone spreektempo. Oren zijn betere scherprechters dan ogen. Je merkt zo vlug of zinnen lekker lopen, of juist te gehaast of te lang zijn. Splits dan zinnen op, schrap opsmuk, herformuleer ze of voeg leestekens toe.
  • Haal details weg die geen relatie hebben met de plot, de personages of het doel van de dialoog. Als een van de personages naar buiten kijkt, hoef je niet uitputtend te beschrijven wat die allemaal ziet.
  • Gebruik dialogen niet om informatie over de lezer heen te storten als een ‘interessante’ manier op zichzelf. Vat gedeelten van dialogen samen die niet echt boeiend zijn, maar waar de informatie nodig is voor het verhaal.
  • Schrijf niet in volledige, grammaticaal juiste zinnen. Mensen praten sowieso gewoonlijk niet zo, zeker niet in informele situaties. “Hij heeft problemen met zijn ex-vrouw” klinkt veel stijver en formeler dan “Problemen met zijn ex”. Voor de taalpuristen onder jullie zal dat een uitdaging zijn …

Als je een personage hebt die lang van stof is, kunnen omslachtige zinnen natuurlijk passend zijn. Maar onthoud dat het erom gaat dat ze overkomen als personages die lang van stof zijn. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je ze bij elke zin uitgebreid moet laten praten.

Een tweede aspect is dat dialoog een tweegesprek is, geen monoloog. In onze dagelijkse conversaties laten we iemand niet lang aan het word. Natuurlijk zijn er situaties waarbij iemand lang achtereen praat, zoals in een voordracht op een congres, maar dat zijn speciale gevallen.

Als je personages lang achter elkaar doorpraten, breek dan hun gepraat op. Gebruik hiervoor natuurlijke elementen, zoals een simpele vraag om opheldering, een korte reactie van de ander (al dan niet met lichaamstaal), of een botte onderbreking.

Wanneer het nodig is dat je personage ‘eindeloos’ aan het woord is, geef dan niet zijn hele speech, maar volsta met het begin en einde, en vat de tussenliggende informatie met een paar regels samen.

Doe mee met Pennen met Mosterd! Voor reglement, prijzen en overige details over de wedstrijd: zie www.ambilicious.nl/pennenmetmosterd. Volg Leonardo’s blogs om je dialogen nóg beter te maken. De volgende blog van Leonardo, De dialogen ontberen emotie, zal verschijnen in week 40 op de website van Annette Rijsdam.

Ik ga zeker proberen om nog een dialoog in te zenden. Ga jij mee doen?

Tot snel

Liefs,

Handtekening

x

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: