Recensie: The Rocky Horror Show

Rocky Horror Show Programma Boek Musical

Hoi

Zoals ik eerder al zei heb ik vorig weekend twee keer genoten van The Rocky Horror Show. Het was echter niet de eerste keer dat ik deze cultmusical zag, maar daarover dadelijk meer.

Waar gaat The Rocky Horror Show nu precies over?

Brad Majors en zijn verloofde Janet Weiss – een volkomen onwetend braaf jong koppel – willen op een avond op bezoek gaan bij een oude professor.                                                    Een onweersbui en een lekke band dwingen hen om hulp te zoeken in het kasteel van Dr. Frank-N-Furter, een vreemde, travestiet-wetenschapper met een manisch en onverzadigbaar libido.                                                                                                                      Hij onthult aan hen zijn nieuwe creatie: de knappe en gespierde Rocky.                                 Als de inwoners van het kasteel zich ontpoppen tot buitenaardse wezens van de planeet Transexual, compleet met nylonkousen en straalpistolen, is de parodie compleet.            Deze nacht vol tegenspoed leidt ertoe dat Brad en Janet alles in vraag beginnen te stellen over zichzelf, over hun liefde en hun lust…

Maar het meest bijzondere aan deze musical is niet het verhaal. Als publiek heb je een actieve rol. Er zijn momenten dat er echt verwacht wordt dat je mee de sfeer invult. Het regent dus mag je met een waterpistool mee de regen veroorzaken of je kan schuilen onder je krant. Als het feest is zet je een feesthoedje op en gooi je met confetti. Bij een trouwpartij hoort rijst en dat wordt dan ook met kilo’s gegooid. Tijdens de onthulling van Rocky (de creatie van Frank-N-Furter) kan je de latex handschoenen goed gebruiken.

Er is ook een “groffe” kant. Telkens een personage de naam Janet zegt roept het publiek Slet. Ook Brad ontsnapt er niet aan, als zijn naam valt roept het publiek Asshole. Er zijn nog dingen die je mag/kan roepen (bv Boring). Blijven zitten is bij deze musical ook geen optie. De TimeWarp dans je samen met de cast. The Rocky Horror Show is dus geen alledaagse reis of een ordinaire picknick.

Logo Deep Brigde Productiehuis Musicals

The Rocky Horror Show is een productie van Deep Bridge. Zij zijn een nog relatief jong productiehuis maar dat is echt niet te merken. Hun producties zijn keer op keer van een hoge kwaliteit.

The Rocky Horror Show is al eerder in Vlaanderen geweest, in 2003 om precies te zijn. Toen was de regie in handen van Stany Crets en ook deze keer stond hij aan het roer. Hij maakte zijn team sterker met de top choreograaf Laurent Flament (bekend van So You Think You Can Dance).

Mijn mening:

Als je een musical 6 keer gaat zien kan het niet anders dan dat je hem goed vond.            Ik heb deze versie van The Rocky Horror Show op drie verschillende locaties mogen zien. Alles begon in De Shop in Antwerpen. Een prachtige locatie die mooi aansloot bij deze musical. Het decor kwam er bijzonder goed tot zijn recht. Na de eerste keer waren mijn zus en ik verkocht, diezelfde avond kochten we nog een ticket. Twee keer werd de show in De Shop verlengd. Bij de laatste voorstelling hadden ze geweldig nieuws. The Rocky Horror Show zou nog eens terug komen: Bigger and better in de Lotto Arena! Daar was het spektakel nog groter. Er werden meer dansers aan het ensemble toegevoegd en het decor werd verder uitgebreid. Een aftermovie kan je hier terugvinden. De derde en laatste locatie was een “homecoming-game” voor The Rocky Horror Show. Het Capitole in Gent. In 2003 begon daar alles en nu zou alles daar eindigen.

Hoe vaker je deze musical gaat kijken, hoe meer mopjes je ontdekt. De cast is zo goed op elkaar ingespeeld dat je het gevoel hebt dat je echt bij een familie op bezoek bent. Je gelooft hen iedere seconde omdat niemand zijn karakter breekt, ook niet tijdens een slappe lach (want die komt er nu eenmaal wel eens).

De cast is echt een van de belangrijkste redenen waardoor deze musical zo sterk is en blijft. Ze zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld maar gaan ook echt tot het uiterste voor hun karakter. Dat karakter hebben ze zich zo eigen gemaakt dat je hen op ieder moment geloofd, hoe absurd hun karakter ook is.

Ik heb de film (The Rocky Horror Picture Show) ook gezien maar vind deze Vlaamse bewerking veel sterker. De zangkwaliteiten van deze cast gecombineerd met de dans zijn ongelooflijk sterk.

Wat ik ook enorm straf vind aan deze The Rocky Horror Show is het feit dat ALLE mannen ook op hakken staan. Ze staan erop alsof het gemakkelijk is en dansen alsof ze nooit anders gedaan hebben. Echt respect!

Ook het decor is een meesterwerk. Deusjevoo heeft prachtig werk geleverd. Het decor zorgt er iedere keer voor dat je iets nieuws ontdekt. Iets nieuws dat de show nog net dat tikkeltje extra geeft.

Deze musical is een must-see, alleen jammer dat het nu te laat is ;).

Cast:

Omdat ik zo onder de indruk ben van deze cast ga ik over hen zeker ook nog een post schrijven. Ik som hen hier dus “gewoon” even op maar je kan dus later meer over hen lezen.

Dr. Frank-N-Furter                                                                      Laurenz Hoorelbeke

Rocky                                                                                             Matthew Michel

Brad Majors                                                                                 Nordin De Moor

Janet Weiss                                                                                   Shana Pieters

Riff Raff                                                                                         Sébastien De Smet

Magenta                                                                                         Jasmine Jaspers

Columbia                                                                                       Maja Van Honsté

Verteller                                                                                         Koen Van Impe

Eddie & Dr. Scott                                                                          Sven Tummeleer

Alternate Dr. Frank-N-Furter                                                    Mart van den Hout

Ensemble/Understudy Eddie& Dr. Scott                                  Floris Devooght

Ensemble                                                                                       Baptiste Vuylsteke

Ensemble/Understudy Janet Weiss                                          Helle Vanderheyden

Ensemble/Understudy Magenta                                                Line Ellegiers

Ensemble/Understudy Riff Raff                                                 Pieter Casteleyn

Ensemble/Understudy Columbia                                              Saïn Vantomme

Ensemble                                                                                       Sofie De Schryver

Ensemble/Understudy Rocky                                                    Kenny Verelst

Zowel in The Rocky Horror Show Bigger and Better (Lotto Arena) als in de laatste show in het Capitole vulde Ellen Houck (assistente regie/choreografie) het ensemble aan.

Het ensemble werd in de Lotto Arena verder uitgebreid met:

  • Jervin Weckx
  • Tommy Gryson
  • Eva Scheffers
  • Jesse Wijnans

Tijdens de shows in het Capitole werd Line Ellegiers (vanwege een andere productie) vervangen door Lotte Stevens.

Tot snel 🙂

Liefs,

handtekening Sam Donoghue

x

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: