Wat komt er kijken bij een verhuis?

Hoi hoi

In deze blogpost ga ik vertellen wat er voor mij allemaal kwam kijken bij mijn verhuis naar Lissabon. Misschien kan het jou of iemand die je kent helpen bij een verhuis.

Heel wat mensen bij mij op het werk komen tijdelijk. Ze zien het dan bijvoorbeeld als een tussenjaar of een betaalde vakantie. De voorbereidingen die je dan moet nemen zullen grotendeels hetzelfde zijn behalve dan de administratieve rondslomp.

Een verhuis is een grote stap, dat hoef ik niet eens uit te leggen. Een verhuis naar een ander land is best nog wel een extra uitdaging.

Foto door Esther op Pexels.com

De eerste gigantische en best wel moeilijke stap is de bagage. Hoeveel ga je meenemen? Wat ga je meenemen? Wat laat je achter?

Voor mij was het duidelijk, ik was nog maar net genezen van een ingreep en mocht dus nog niet te veel tillen. Het moest dus zo compact mogelijk. Ik besloot om een kleine koffer en een grote koffer te vullen om mee te nemen. Al heel snel had ik door dat ik daar niet alles in zou krijgen. Dus… ik besloot om ook een grote koffer te vullen die mijn zus kan meebrengen als ze op bezoek komt.

In de koffer die later naar hier komt heb ik vooral zomerkledij gestoken. Topjes, jurkjes, zwemkledij,…

Het moeilijkste vond ik toch echt wel de persoonlijke spullen. Je wilt je meten thuis voelen maar tegelijkertijd wil je niet het risico lopen dat je belangrijke spullen stuk gaan.

Edit: Nu ik hier effectief woon weet ik dat ik toch echt een trui, een dunne jas en wat meer persoonlijke spullen had moeten meenemen.

De bagage is natuurlijk niet het enige dat je moet regelen. Bij de job hoort accommodatie dus daar moest ik gelukkig niet naar op zoek. Wel is Lissabon een hoofdstad en zoals bijna overal is het hier niet super handig om een auto te hebben. Natuurlijk is die handig als je grote boodschappen doet maar voor de rest kost hij je meer geld dan iets anders. Die boodschappen kan je ook op een andere manier regelen. Dus, ik zou afstand doen van mijn auto. Daar komt best ook veel bij kijken: verzekering stopzetten, keuren voor verkoop, nummerplaten inleveren.

Naast de bagage en de auto zijn er natuurlijk nog andere administratieve dingen die je niet mag vergeten. Je uitschrijven bij de gemeente, dit heb ik meteen gedaan omdat ik echt naar hier ben gekomen voor de langere termijn. Je kan je ook achteraf uitschrijven via de ambassade of door op bezoek te gaan. Ik wou echter van zoveel mogelijk rompslomp verlost zijn en ging dus voor de korte pijn.

Als je uitgeschreven bent bij de gemeente kan je ook je zorgverzekering stopzetten. Ik krijg een zorgverzekering via het werk dus dat is ook echt wel handig.

De voorbereidingen zijn afgerond, je bent klaar voor vertrek. Toch is er nog iets wat ik echt kan aanraden. Geef een afscheidsding. Je kan er een feestje van maken, een uitstap, een etentje, een spelletjesmiddag,… Wat je maar wilt. Het doet pijn op die moment maar geloof me, als je eenmaal verhuist bent zal je blij zijn dat je iedereen toch nog gezien hebt. Want nee, het is toch niet zo ver… maar het is toch ver genoeg om niet even bij elkaar op de koffie te gaan.

Mijn allerlaatste voorbereiding? Mezelf de tijd en de rust geven om van alles afscheid te nemen. Ik had het vooral moeilijk om mijn kat achter te laten… In de accommodatie van het werk mogen geen huisdieren dus ik kon haar onmogelijk meenemen. Ondanks dat ik weet dat ze het goed heeft doet het toch pijn om haar achter te laten.

Edit: Er zijn hier veel zwerfkatten en dat maakt het gemis toch echt wel groter. Gelukkig krijg ik regelmatig foto’s of filmpjes toegestuurd.

Zo, dat waren de belangrijkste voorbereidingen die ik getroffen heb. Heb je zelf nog tips of had ik dingen anders moeten aanpakken? Laat het me zeker weten.

Tot snel.

Liefs,

x

Laat me weten wat je denkt :)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: